Czy dzieci powinny jeść produkty bogate w błonnik?

Czy dzieci powinny jeść produkty bogate w błonnik?

Dużo mówi się o stosowaniu błonnika u osób z nadwagą, zaparciami, hipecholesterolemią. Większość informacji zamieszczanych czy to w poradnikach, czy w internecie dotyczy głównie dorosłych.

Tymczasem błonnik to także ważny składnik pokarmowy w żywieniu dzieci! Czy wiesz, jak dostarczyć swojemu maluchowi odpowiednią ilość tego związku?

Gdzie jest błonnik?

Błonnik, nazywany również włóknem pokarmowym, to grupa różnorodnych substancji, które można znaleźć jedynie w pokarmach pochodzenia roślinnego. Nie znajdziesz go w wędlinach, kiełbaskach, rybach czy jajach. Teraz już wiesz dlaczego u podstaw piramidy żywieniowej znajdują się przetwory zbożowe, a dalej warzywa i owoce?

Tajemnica podstawy piramidy

Produkty te obfitują w węglowodany – związki, które powinny dominować w naszej diecie. Zawierają ponadto dużo witamin, składników mineralnych i wspomnianego wcześniej błonnika. Sposób odżywiania dziecka warunkuje jego rozwój. Dostarczanie w odpowiednich proporcjach wszystkich makro – i mikroskładników odżywczych jest konieczne, aby zdrowo rosło.

Miej na oku dziecko i błonnik

Dorosły człowiek powinien dziennie przyjmować pokarmy, w których znajdzie się około 30-40g. Jak jest z dziećmi? Wartość kaloryczna ich diety jest niższa niż osób dorosłych, stąd zalecana podaż błonnika również jest odpowiednio mniejsza. Nie ma sensu wyliczanie, ile gram tej substancji dziecko zjada na śniadanie, obiad czy kolację. Ważna jest obserwacja, czy jego układ pokarmowy działa prawidłowo i nie cierpi z powodu zaparć.

Sprytnie zamiast słodyczy, a dziecko to pokocha

Zadbaj o to, żeby w diecie dziecka znajdowały się odpowiednie ilości produktów bogatych w błonnik. Dobrym nawykiem jest rezygnacja ze słodyczy na rzecz owoców. Latem jest to szczególnie proste:)

Zaproponuj na deser nektarynki czy brzoskwinie, a na podwieczorek sałatkę z bananów, pomarańczy i kiwi. Dziecku takie smakołyki na pewno przypadną do gustu, a Ty podwyższysz zawartość włókna pokarmowego w jego diecie.
Do płatków z mlekiem dorzuć garść rodzynek, żurawiny, trochę suszonych śliwek czy moreli. Urozmaicisz w ten sposób monotonny smak płatków, a poza tym dorzucisz do talerza klika gram cennego błonnika.

Kontrowersje z ciemnym chlebem

Częstym błędem jest długotrwałe podawanie dziecku jedynie pszennego jasnego pieczywa. Dlaczego rodzice boją się podawać chleby graham czy razowe, skoro są zdecydowanie zdrowsze? Oczywiście, produkty te nie są odpowiednie dla najmłodszych konsumentów w zbyt dużych ilościach, ale już przedszkolaków warto ”po mału” przyzwyczajać do ich spożywania. Produkty z mąki pełnoziarnistej charakteryzują się dużo większą wartością odżywczą, a także zdecydowanie większą zawartością błonnika.

Bo najważniejszy jest ten pierwszy krok

Nie zapomnij także o warzywach! Wiele dzieci unika ich jak tylko potrafi, ale mimo wszystko warto próbować i zachęcać do ich spożywania. Pomidor czy ogórek na kanapkę, obowiązkowo jarzynka do obiadu i raz po raz drugie danie na bazie warzyw i wyjdzie na zdrowie.

Proste sposoby na małe modyfikacje dietetyczne mogą przynieść duże skutki! Pomyśl, jakie produkty obfite w błonnik będą smakować Twojemu malcowi i postaraj się podawać mu je częściej Pamiętaj też, że produkty bogatobłonnikowe powinny być popijane większą ilością płynów.

Dodaj komentarz