Jakie produkty warto włączyć do diety odchudzającej?

Jakie produkty warto włączyć do diety odchudzającej?

Wiele osób stara się zrzucić nadmierne kilogramy. Walka z nadwagą lub otyłością do łatwych jednak nie należy. Niestety, nierzadko musimy borykać się z efektem jo-jo. Na szczęście, odpowiednio przygotowany plan znacznie zwiększa prawdopodobieństwo powodzenia diety. Warto zwrócić uwagę na kilka produktów, których spożycie jest niezwykle pożądane, jeśli chcemy schudnąć.

Postaw na koktajle owocowo-warzywne

Wśród produktów, na które warto zwrócić uwagę na diecie odchudzającej wyróżnić trzeba koktajle owocowo-warzywne. Nie ma się temu co dziwić, gdyż są to produkty o niskiej kaloryczności. Ponadto, w takich koktajlach możemy przemycić do organizmu wiele cennych witamin i minerałów. Z czego w szczególności warto przygotowywać koktajle? Otóż najlepiej sprawdzą się owoce takie jak banany czy mango. Powinny stanowić bazę koktajlu, gdyż nadadzą mu jedwabistej konsystencji. Owoce jagodowe warto wykorzystać jako dodatek. Borówki amerykańskie, jagody leśne czy maliny stanowią prawdziwą skarbnicę antyoksydantów. Do każdego koktajlu dobrze byłoby dodać również warzywa liściaste. Mowa tu chociażby o szpinaku, natce selera czy natce pietruszki. Dobrym dodatkiem do koktajlu będzie również jarmuż. Istotne jest także użycie odpowiednich płynów. Koktajl można przygotować z dodatkiem mleka roślinnego, a także z dodatkiem soku owocowego. Dobrą bazę będą stanowić również napary ziołowe, a także zwykła woda źródlana. Do koktajlu warto dodać tak zwane superfoods. Można wykorzystać sproszkowany korzeń maca, a także jagody acai czy surowe kakao.

Skorzystaj z zup

Na diecie odchudzającej warto byłoby również postawić na zupy. Mogą to być klasyczne zupy z kawałkami warzyw jak i nowoczesne zupy krem. Warto jednak wykorzystywać warzywa niskokaloryczne. Mowa tu między innymi o kalafiorze, brokule, cukinii czy papryce. Należy z umiarem jadać ziemniaki czy bataty. Ponadto, do zupy zamiast śmietany warto użyć jogurtu. Może to być jogurt grecki, jeśli preferujemy zupy o gęstych konsystencjach. W miarę możliwości do przygotowania zup warto wykorzystywać sezonowe warzywa. W sezonie jesienno-zimowym dobrze stawiać na kalarepę, a także na seler czy dynię. Latem warto przyrządzić krem ze świeżych pomidorów, jak również krem z papryki czy cukinii. Zupy warto przyprawiać ziołami, najlepiej świeżymi. Doskonale w tej roli sprawdzi się pietruszka, a także nać selera. Warto także wypróbować bazylię oraz kolendrę. Kolendra ma jednak dość charakterystyczny posmak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Dość ciekawym rozwiązaniem będzie także posypanie zup nasionami słonecznika czy dyni.

Dodaj komentarz