Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe posiada imponująca popularność na całym świecie, ktora w ostatnich latach dynamicznie wzrosła. Wykorzystywane jest przede wszystkim do smarowania pieczywa, choć jego możliwości zastosowania są o wiele obszerniejsze. Przysmak dorosłych i dzieci to nie tylko poprawa walorów smakowych jedzenia, ale sposób na dodatkowe zmocnienie organizmu. Przedstawiamy, dlaczego masło orzechowe jest zdrowe.

Czym jest maslo orzechowe?

Masło orzechowe jest produktem spożywczym, który powstaje przy wykorzystaniu suchych i prażonych orzeszków ziemnych. Znajduje się w gronie zdrowych produktów ze względu na obecność w składzie całego szeregu składników odżywczych – białka, węglowodany, jednonienasycone kwasy tluszczowe, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy, pirydoksyna, ryboflawinę, tiaminę, witaminę A, witaminę E, witaminę C, sód, magnez, wapń, mangan, a także fosfor, selen, miedź, żelazo oraz cynk. 

W  maśle orzechowym jest stosunkowo mało węglowodanów w odniesieniu do pozostałych makroelementów. Jest ich od 13-16%, a w konsekwencji indeks glikemiczny masła orzechowego wynosi raptem 14. Porcja masła orzechowego mniej oddziałuje na poziom cukru we krwi niż kromka białego chleba. 

W maśle orzechowym znajdują się wyłącznie węglowodany złożone, które są stopniowo rozkładane do węglowodanów prostych, dlatego nie są odnotowywane skoki cukru we krwi. 

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe zaliczane jest do produktów kalorycznych, jednak za jego regularnym spożywaniem przemawia cały szereg argumentów. Wśród nich znajdują się przede wszystkim poniższe aspekty:

  • Masło orzechowe jest źródłem białka – w składzie masła orzechowego znajduje się pełnowartościowe białko, dlatego powinno być spożywane przez osoby na diecie wegańskiej, wegetariańskiej i sportowców, 
  • obecność przeciwutleniaczy – orzechy są źródłem przeciwutleniaczy, które rewelacyjnie wpływają na pracę serca, dlatego mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia udarów i chorób serca, a także cukrzycy;
  • duża zawartość błonnika – w maśle orzechowym jest bardzo dużo błonnika, co pozwala na obniżenie stężenia glukozy we krwi, a jednocześnie poprawić perystaltykę jelit czy obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, 
  • obecność tryptofanu – w tym maśle wyróżniona została wysoka zawartość aminokwasu tryptofanu, który odpowiada za dostarczenie do organizmu dużej ilości energii. Umożliwia to poprawę koncentracji i usprawnienie pracy mózgu. 
  • obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych (zdrowe kwasy) – dzięki nim masło orzechowe umożliwia wyhamowanie procesów starzenia się skóry, obniżenie ciśnienia, ulepszenie pracy mózgu, uzyskanie działania przeciwzapalnego. Dodatkowo pozwala na uzyskanie właściwości antyoksydacyjnych i usprawnia proces rozpadu tkanki tłuszczowej. 

Powodów, dla których warto spożywać masło orzechowe jest o wiele więcej. W rzeczywistości powinno być elementem diety każdego człowieka, nie tylko wegan, wegetarian i sportowców. Jest to sprawdzony sposób na usprawnienie i wzmocnienie organizmu. 

 

Dodaj komentarz